torsdag 14 januari 2010

Den vägghängda toaletten - en chock i fyra delar

Naturligtvis var det inte helt problemfritt att hänga upp toaletten på väggen. Det första problemet uppstod direkt när vi försökte spola - det kom inget vatten! Vad nu då, det funkade ju förra gången den var upphängd?

Visade sig att när rörläggaren kopplade in vattentillförseln, så stängde han av vattnet när han var klar, eftersom toaletten inte var upphängd då. Kvar fanns vatten i tanken för en spolning, som vi förbrukade sist vi provspolade. Bort med spolknappen och på med vattnet alltså, och sen gick det att spola igen.

Nästa bekymmer uppstod efter 5-6 spolningar. Sent på kvällen spolar Agnes och hela väggen börjar skaka och det dånar som bara den! Vi fattar först ingenting, och står som två frågetecken. När vattenbehållaren är färdigfylld tystnar dånet, och det slår mig att jag kanske släppte på för mycket vatten, så att ledningen inte pallar med trycket riktigt. Bort med spolknappen igen alltså, och skruva tillbaka lite lite grand. Jodå, nytt spoltest ger inte upphov till några vibrationer.

Det tredje problemet upptäcktes inte förrän dagen efter: Vid spolning, i synnerhet den större med sex liter vatten (vi kan välja mellan tre och sex liter), så läcker det ut lite vatten på golvet. Kompis i byggbranschen undrade om jag använt Glidex på röranslutningarna för att täta. Det hade jag naturligtvis inte, men innan jag hann testa det upptäcktes nästa, och det värsta problemet:

Kaklet bakom toaletten hade spruckit! Dels plattan rakt bakom var knäckt rakt över, men även plattan till höger som täcks några cm av toaletten hade fått sig en spricka. Efter diskussion med flera fackmän och förståsigpåare fanns flera teorier om varför: Ett förslag är att det var dåligt med fix bakom kaklet, så plattorna gav vika pga luft bakom. Ett annat att väggen kanske inte är helt stum - det finns mellanrum mellan Produrskivan och toalettens fixtur, som ger rörelsemån. Eller så kanske inte toaletten var ordentligt fastsatt på väggen, så det fanns utrymme för den att röra sig nedåt när man satte på den. Så nu har vi ett litet detektivarbete först för att utröna den sanna orsaken till de knäckta plattorna - sätter vi bara upp nya plattor är ju risken stor att de knäcks de med.

/Magnus

3 kommentarer:

tord sa...

Roligheterna bara fortsätter :D

Unknown sa...

Väntar och väntar men inget nytt inlägg...snyft. :-(
Hihi, skojar bara lite.
Får väl försöka komma och hälsa på snart istället så man får se lite uppdateringar. :-)

Kram Helena

Anonym sa...

Dags att lägga ner den här bloggen kanske?