fredag 24 oktober 2008

Riv ut det gamla, lägg in det nya!

Länge velade vi kring golvet i vardagsrummet. Skulle vi slipa befintliga parketten som legat där sedan 50-talet, eller skulle vi riva ut och lägga nytt? Slutsumman skulle antagligen hamna på ungefär detsamma, eftersom vi inte skulle ge oss på en slipning själva, och dessutom behövde det lagas på ett par ställen. Att lägga nytt skulle vi dock fixa på egen hand ansåg vi.

Till slut valde vi att riva ut och lägga nytt. Det blev ett parkettgolv av ask, till en helt överkomlig peng. Jag ångrar inte en sekund att vi bestämde oss för ett nytt golv! Men det var banne mig inte gjort i en handvändning. Först skulle det gamla golvet brytas upp, vilket inte var helt enkelt då det var fastspikat. Dels var stavarna spikade i varandra, men även spikade i betonggolvet. Mycket spik att dra ut alltså...

Sen kunde det nya golvet börja läggas, först med ett lager skumplast för ljudisolering, och sen var det väl bara att lägga ut plankorna? Nehej du, om vi tyckte att laminatgolven i de andra rummen var jobbiga att lägga, var det ingenting mot det här!

Det krävdes ett evigt bankande och lirkande och bändande för att få plankorna att passa in i varandra.

Rummet som mäter cirka 25 m² tog nästan tre dagar att lägga, och det kändes i händerna långt efteråt. Så här i efterhand är vi dock väldigt glada att vi ändå tog oss tiden att ordna vardagsrumsgolvet innan flytten, för det här har varit värdefull golvyta att ställa möbler på som inte kan få plats i sina riktiga rum ännu, där golvbeläggning fortfarande saknas.

/Magnus

Inga kommentarer: