torsdag 30 oktober 2008

Vi kastar in handduken!

I kök, hall och badrum ska vi ha klinkers på golvet. I två månader har plattorna legat i garaget och väntat på att bli lagda. Efter att den gamla plastmattan rivits ut, golvvärmen lagts in och flytspacklet hällts på, och sen en evigt lång diskussion om i vilket mönster plattorna skulle ligga, var det nu dags att lägga plattorna på plats.

Jag blandade till fästmassan och kånkade upp plattorna, och Agnes började lägga ut. Första plattan gick jättebra. Andra plattan gick också väldigt bra. Tredje plattan gick även den bra. Sen började vi på nästa rad. Och då började problemet - hur vi än slet lyckades vi inte få till en jämn nivå mellan plattorna. Stack det upp några millimeter i ena hörnet, så var det för lågt i motsatt hörn. På med mera fästmassa under plattan och försöka igen. Nähej, inte nu heller. Bort med lite fästmassa, och tryck dit. Nej.

När vi till slut var nöjda med andra raden och gav oss på den tredje, upptäckte vi ånyo skillnader mellan plattorna på första och andra raden. Dessutom började fästmassan stelna i hinken. Då gav vi upp!

För första gången måste vi erkänna oss besegrade. Flytspacklingen var ingenting mot att lägga plattorna. Eller var det den som var boven? Var underlaget för ojämnt för att det skulle gå att lägga så stora plattor som vi tänkt oss (60 x 30 cm) utan problem? Eller var vi för dåliga på att trycka dit dem? Ingen aning.

När vi accepterat nederlaget fick vi skynda oss att bända loss plattorna och tvätta av dem och verktygen innan fästmassan stelnade helt. Annars hade det inte blivit särskilt roligt.

Så nu kallar vi in ett proffs som får visa oss var skåpet ska stå, eller rättare sagt, hur plattan ska ligga. För vi kommer ju inte vidare med köket förrän golvet är på plats, tyvärr.

/Magnus

Inga kommentarer: