fredag 19 september 2008

Och där sprack budgeten

Vi visste redan från början att vi hade en tajt budget, men hoppades in i det längsta att det skulle gå att få ihop det. Men eftersom vi aldrig gjort en sån här stor renovering tidigare, har vi haft svårt att få fram en korrekt och komplett budget från början.

Främst är det materialkostnaderna som skenat iväg. Saker som vi inte trodde skulle vara särskilt dyra visade sig ibland vara väldigt kostsamt. Att uppskatta mängden av förbrukningsvaror är också svårt. T ex missbedömde vi helt hur mycket cement och avjämningsmassa som skulle krävas för att gjuta igen golven efter rördragningen. Kostnaden för det blev mer än det dubbla mot beräknat.

Så nu har vi börjat skära i resterande kostnader. Vissa saker måste få lov att kosta, annat går att skjuta lite på framtiden. Vi kommer bland annat inte att köpa granitskivor till köksbänkarna. Över 20 000:- spar vi in på att välja en billigare bänkskiva, vilket inte är fy skam, och det går ju att byta det senare och använda den billigare bänkskivan i tvättstugan när vi gör om den.

Det är värre att skära ned på golvvärme, och tro att man kommer att ta sig besväret att bryta upp ett golv senare för att lägga in värmeslingor. Även bytet av alla elkablar, uttag och strömbrytare kostade mycket mer än vi tänkt oss, men det skulle inte kännas bra att bara ha jordat i halva huset, så den kostnaden får vi också lov att ta nu.

Av tidsskäl har vi också valt att inte lägga särskilt mycket krut på källaren nu. Där sparar vi ytterligare tusentals kronor på att inte renovera toaletten och tvättstugan. Många tusenlappar har också sparats på att verkligen fingranska nätet efter de billigaste priserna på vitvaror och badrumsinredning, och i sovrummen har vi lagt laminatgolv istället för äkta parkett. Det är både lättare att lägga och billigare.

Så det går att skära i utgifterna, men inte hur mycket som helst om det ska bli något vettigt av slutresultatet.

/Magnus

Inga kommentarer: