fredag 15 augusti 2008

Ett riktigt machoverktyg!

Behöver du byta rör eller göra hål i betonggolv är en bilningsmaskin ett absolut måste. Med en bra maskin går det snabbt att ta sig igenom golvet, det som tar tid är att bära ut skräpet. Det finns billiga maskiner på t ex Jula och liknande ställen för ett par tusenlappar, men ska du bila mycket rekommenderas att du hyr en proffsmaskin. Det går mycket snabbare, och du slipper betala för en maskin du kanske bara använder en eller två gånger i ditt liv.

Tänker du byta klinkers, men tycker att den gamla sitter som berget fungerar bilningsmaskinen med en mejsel* utmärkt - bila försiktigt längs fogarna, så lossar plattorna lätt. Se till att använda skyddsglasögon bara, för kakel och klinkers flisar sig lätt och det känns inte skönt när en spetsig bit flyger upp i ansiktet.

* Om du hyr en maskin får du oftast med ett spett (ser ut som en förvuxen stjärnskruvmejsel utan handtag) och en mejsel (spårskruvmejsel utan handtag). Använd inte spettet till klinkers, den glider bara runt på golvet och flisar extra mycket. Det är betydligt lättare att få mejseln att hålla sig still, även om den också kan sticka iväg på halare plattor.

/Magnus

2 kommentarer:

Unknown sa...

Hej
Har läst om er renovering och hur långt ni har kommit, jag har förstått att ni gjort en besiktning innan köpet. Men har ni undersökt huset med tanke på mögel? Jag har ett företag som heter SNIFF Mögelhund och söker mögel/bakterier i byggnader med hjälp av hund. Det som finns bakom tex. väggar i huset och som inte syns, är dumt att bygga in när ni ändå renoverar. Tråkigt om man måste göra om det. Källare utan rätt utformad dränering tex är ett problem. Särskillt om de är inredda. Om ni är intresserade av en mögelskadebesiktning så är ni välkommna att höra av er till mig. På sniffmogelhund.se kan ni läsa mera om detta.
Med vänlig hälsning Roine

Jörgen sa...

Stort. Men är det inte en sådan där apparat som man måste använda med bar överkropp?