söndag 24 augusti 2008

Panik i våtrumsbranschen

Säg "vattenläcka" till vilken försäkringsman som helst, och han eller hon blir alldeles kallsvettig. Varje år kostar vattenläckor i svenska hushåll fem miljarder att åtgärda. Sedan 1988 finns därför stränga regler för hur ett nybyggt/nyrenoverat badrum ska tätas, så att det inte kan uppstå stora skador på grund av vattenläckage.

I många år förordades den så kallade våtrumsgipsskivan som lösningen på alla problem. Men nu har man konstaterat även denna skiva tar åt sig fukt och kan mögla. Så från och med 1 juli i år gäller nya regler - endast oorganiska material tillåts bakom tätskiktet. Trots det säljs fortfarande kartongklädd våtrumsgips på de flesta byggvaruhus. Var vaksam på det om du ska renovera badrummet. Gipsskivor är förvisso billigare än de oorganiska, men du riskerar att få betala mångdubbelt om det uppstår en läcka och du inte har ett godkänt skydd i badrummet, eftersom försäkringsbolagen inte lämnar ersättning om våtrummen inte är utförda enligt gällande branschregler.

Vi var på väg att köpa våtrumsgips när vi blev varse de nya reglerna. Det finns tack och lov flera bra alternativ, t ex Minerit eller Masterboard som är fibercementskivor och därmed helt döda. Vi har fastnat för en skiva som heter Produr, och förutom att den inte väger många gram alls, är den dessutom lätt att såga i, till skillnad från en del andra skivor. Tillsammans med våtrumssystemet PCI räknar vi med att få ett fullgott skydd mot fukt i vårt nya badrum.

/Magnus

Inga kommentarer: