fredag 22 augusti 2008

Vårda förhållandet

Det sägs att semestertider och ledighet är en av de största orsakerna till separationer, men även en renovering kan tära på förhållandet. Man bor kanske lite provisoriskt med både badrum och kök i tvättstugan, eller så delar flera i familjen rum, och man klättrar nästan på varandra. Även om det är under en begränsad period så kan det förstöra mycket i en familjesituation.

Kanske är det en renoveringsbudget som inte håller sig inom ramarna, och det uppstår diskussioner om pengar eller materialval - måste vi verkligen ha den dyra jacuzzin? Och hur länge ska vi ha det så här, är det inte klart snart?

Planering är som alltid a och o om man vill slippa sådant. Har ni möjlighet att planera upp hela renoveringen innan den börjar så är mycket vunnet. Uppskatta tid till varje moment, och beräkna kostnad för material och hantverkare så noggrant ni kan, och lägg sen på 10% till som buffert. Saker och tjänster kostar aldrig så lite som man tror.

Det går nästan inte att lägga för mycket tid på planering. Åk runt till så många byggvaruhus och inredningsaffärer ni kan och jämför priser och material. Prata med vänner och fackfolk om vad man bör tänka på för just ert projekt. Fallgropar och genvägar är bra att känna till innan ni börjar jobba.

Och när ni är mitt uppe i renoveringen och allt ser kaosartat ut - ta en paus. Åk bort en helg och gör något helt annat. Det är jätteviktigt, för annars riskerar ni att bränna ut er och varandra, och kommer kanske aldrig i mål.

/Magnus

Inga kommentarer: